Somatik hareket nedir ?
Somatiğin ne anlama geldiğiyle başlayalım. Somatik terimi “canlı bedene ait veya beden ile ilgili” anlamına gelir ve tıbbi terminolojide kullanılır: somatik hücre, somatik sinir sistemi, somatik bozukluk ve somatik ağrı gibi
Soma kelimesi “içeriden algılanan beden” anlamına gelir.
Şimdi, soma ve somatik kelimeleri sağlık ve zindelik endüstrisinde moda kelimeler haline geldi. Somatik yoga, somatik deneyim, somatik psikoloji, somatik terapi veya somatik eğitimi duymuş olabilirsiniz.
Soma ve somatik tanımları oldukça genel olduğundan, çeşitli hareket biçimlerini ve şifa yöntemlerini tanımlamak için kullanılabilirler.
İçsel duyumlarınıza ve deneyimlerinize dikkat etmeyi içeren hemen hemen her tür hareket veya terapi şekilde somatik olarak tanımlanabilir.
Peki somatik hareket nedir?
Hareketin dış görünümünden veya sonucundan ziyade hareketin içsel deneyime odaklanmak amacıyla bilinçli olarak uygulanan harekettir. Bu nedenle, dikkatinizi hareket ederken vücudunuzda ve kendinizde ne hissettiğinize odaklarsanız teknik olarak herhangi bir hareket somatik olabilir.
Hareket ederken nasıl göründüğünüzü unutun ve bacağınızı belirli bir yüksekliğe kaldırmak gibi hareketinizin sonucunu düşünmeyin. Bu önemli değil.
Dikkatinizi tamamen hareket ederken hissettiğiniz ve deneyimlediğiniz şeye odaklarsanız hareket somatiktir.
Somatik hareketin bir başka tanımlayıcı niteliği de keşif niteliğidir. Kas gerginliğini gidermek, ağrıyı hafifletmek, duruşu iyileştirmek veya stresi rahatlatmak amacıyla somatik hareket yapıyor olsanız bile sonuç ne olursa olsun hareketin içsel deneyimini keşfetmeye odaklanmanız gerekir.
Gözlerinizi kapattığınızda ve somatik hareket pratiğinize başladığınızda bunun tamamen yeni bir deneyim olmasına izin verin. O anda vücudunuzda ne hissettiğinizi keşfedin ve fark edin. Bugün hissettikleriniz dünden farklı ve yarından farklı olacaktır. Böylece her gün hissettiklerinizden yeni bir şeyler öğrenebilirsiniz.
Nihai sonuçtan ziyade hareketinizin içsel deneyimine ve sürecine odaklanmak ilk başta birçok insan için zor olabilir. Belirli bir hedefe ulaşabilmek için belirli hareketleri belirli sayıda yapmak gibi reçetelere alışkınız ancak bu her birimizin sinir sistemimizde derinden öğrendiği benzersiz gerginlik kalıplarını keşfetmemize ve yeni, sağlıklı hareket kalıpları geliştirmemize izin vermez.
Somatik hareket uygulamak mekik veya şınav çekmekten çok farklıdır. Vücut bilincini artırmak, gerginlikleri serbest bırakmak ve duygusal deneyimlerini daha derinlemesine anlamak, dokuları nemlendirmek ve eklemleri yağlayarak vücuttaki hareket aralığını arttırmaktır. Bu nicelik veya yoğunlukla ilgili değil, keşif ve bilinçli dikkatin kalitesiyle ilgilidir.
Herhangi bir somatik hareketi uygularken gözlerinizi kapatmanız gerçekten yararlıdır. Gözlerinizi kapatmak, gözleriniz açık olsaydı beyninizin otomatik olarak işlemesi gereken tüm görsel bilgileri ortadan kaldırır. Gözleriniz kapalıyken tamamen içsel hislerinize odaklanabilirsiniz.
Somatik hareketin bir başka tanımlayıcı niteliği de tipik olarak çok yavaş uygulanmasıdır. Kas gerginliğini, duruşu ve hareketi kontrol eden insan sinir sistemi yeni şeyleri çok yavaş öğrenmelidir.
Bu, tüm yeni öğrenimlerimiz için de geçerlidir. Örneğin, yeni bir dil öğrenmeye çalıştığınızı hayal edin. İlk olarak, her seferinde bir kelime öğrenerek başlarsınız. Her gün pratik yapmalı ve kelimeleri hatırlamak için defalarca tekrarlamalısınız. Yavaş yavaş, bu kelimeleri kısa cümlelere dizmeye başlarsınız. Sonunda, pratik yapmaya devam ederseniz, bu yeni dilde biriyle sohbet edebilirsiniz.
Vücudunuzu kullanmanın ve algılamanın yeni bir yolunu öğrenmek tamamen aynıdır. Çok yavaş hareket ederek başlamalısınız. Hareketleri hızlı yaptığınızda yeni bir şey öğrenmiyorsunuz, sadece sinir sisteminizde derinlemesine öğrenilen mevcut kalıpları güçlendiriyorsunuz. Bu yüzden yavaş hareket etmenin bu yeni yolunu her gün uygulamalısınız, böylece oluşturmakta olduğunuz yeni sinir yolları güçlendirilebilir.
Statik esneme yaparak, masaj yaptırarak ya da roller ve tenis toplarıyla kendinize masaj yaparak saatler harcıyorsanız, gerçekten yapmanız gereken şey kaslarınızı pandikülasyona tabi tutmaktır çünkü pandikülasyonun kalıcı etkisi vardır.
Pandikülasyon nedir ?
Çoğumuz farkına varmasak da, güne yataktan kalkmadan önce esneme hareketleri ile başlıyoruz. Bu duruma, yani kaslarımızın istemsiz olarak gerilmesine pandikülasyon denir. Pandikülasyon, kas gerginliğini hafifletmek için yapılan ve insan da dahil olmak üzere çoğu hayvan türünde görülen bir davranıştır.
Bunu paylaş:
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Yazdırmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Comment(1)
YÜZ YOGASI İŞE YARIYOR MU? says:
25 Eylül 2024 at 18:27[…] çok sandalyede otururken yapılabilen, baş boyun, sırt ve hatta bel ağrılarına iyi gelen, somatik, terapi egzersizleri olarak tanımlarım. Bu çalışmalar sayesinde, gün içinde stresle […]