- Başın tepesinden ayak parmaklarının uçlarına kadar derinin altında bulunan tüm vücut boyunca uzanan öncelikle kollajenden oluşan bağ doku liflerinden oluşan bir yapıdır.
- Fasyanın vücut sisteminde her yerde yaygın bir dağılımı vardır; kan dolaşımını, kemik dokusunu, beyin zarı dokusunu, organları ve iskelet kaslarını sarabilir, iç içe geçebilir, destekleyebilir ve şekillendirebilir
- Tüm vücuttaki sistemlerle bağlantısı vardır ve kan kadar hayati öneme sahiptir.
- Hareketi desteklemeye ve duruşu korumaya yardımcı olan kasılma ve gevşeme yeteneğine sahiptir.
Güç, elastikiyet ve hidrasyon sağlayan kolajen, elastin ve glikozaminoglikanlardan oluşur. - Yaralanma veya iltihaplanma gibi vücuttaki değişiklikleri algılama ve bunlara yanıt verme yeteneğine sahip bir duyu organıdır.
- Sinir sistemine bağlıdır, duygulara ve strese cevap verebilir ve bunlardan etkilenebilir.
Stres tepkisinde önemli bir rolü vardır, vücut stres altındayken fasya sıkılaşabilir ve kasılabilir, bu da ağrıya ve sınırlı harekete neden olabilir. - Fasya birbirine bağlıdır ve vücudun farklı bölümlerinin hareketini ve işlevini etkileyebilir, mesela ayakların fasyasındaki gerginlik tüm vücudun hizasını ve hareketini etkileyebilir, boyunda ağrı olarak hissedilebilir.
- Bazı fasyalar, kalbi çevreleyen perikard gibi incedir ve bazıları, uyluklarınızın yanları boyunca uzanan sert iliotibial (IT) bant gibi kalındır.
- Fasyanın bir bölgede gerginliği vücudun geri kalan kısmında gerginlik ve ağrı yaratabilir. Örneğin, öne doğru eğilmiş bir leğen kemiği ile yürürseniz veya ayaklarınızı aşırı dışa eğilimli basarsanız, bu, bel omurganızı çevreleyen fasyayı çekebilir ve belinizin alt kısmında ağrı ve gerginliğe neden olabilir.
- Fasya, kronik bel ağrısı, pelvik ağrı, fibromiyalji, baş ağrıları ve hatta bazı solunum ve kardiyovasküler bozukluklar gibi durumlarda önemli bir rol oynar. Sıkışmış fasyadaki gerilimi serbest bırakarak vücut doğal hizasını ve hareketini yeniden kazanabilir.
- Her şeyi yerinde tutan fasya olmasaydı, sıvı ayaklarınızın altında toplanırdı, organlarınız gevşer ve serbestçe yüzerdi ve kaslarınız, onları kullanmaya çalıştığınız anda kelimenin tam anlamıyla parçalanırdı.
FasyaL hareket önceden belirlenmiş, bir mantık olmadan birlikte uçan ve aynı zamanda bireyselliklerini koruyan bir kuş sürüsü gibidir. İnsan vücudu fasyadan oluşur ve bu bizim en algısal ve derin parçamızdır aslında biz fasyayız denilebilir.
Peki fasyayı desteklemek için neler yapılır ?
Hareket: Yürüyüş, bisiklete binme, yüzme veya yoga gibi düzenli fiziksel aktivite, fasyaya kan akışını ve hidrasyonu artırmaya yardımcı olarak iyileşmeyi ve esnekliği teşvik edebilir.
Esnetme : Düzenli esnemeyi rutininize dahil etmek, fasyadaki gerginliği ve gerginliği gidermeye yardımcı olabilir, bu da daha iyi bir hareket açıklığına ve ağrının azalmasına neden olabilir.
Hidrasyon: Fasyanın hidrasyonunu korumak ve esnek tutmak için yeterince su içmek çok önemlidir.
Beslenme: Meyve, sebze ve protein açısından zengin sağlıklı bir diyet yemek, fasyanın bakımı ve onarımı için gerekli besinleri sağlamaya yardımcı olabilir.
Masaj ve Miyofasyal Gevşetme: Bu teknikler fasyadaki gerginliği ve gerginliği gidermeye, kan akışını teşvik etmeye ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Nefes çalışması: Yoga ve meditasyon gibi düzenli nefes çalışması ve farkındalık uygulamalarını dahil etmek, fasyadaki gerginliği ve gerginliği gidermeye ve rahatlamayı teşvik etmeye yardımcı olabilir.
Uyku: Fasya da dahil olmak üzere vücudun iyileşme sürecine yardımcı olduğu için yeterince kaliteli uyku aldığınızdan emin olun.
Bunu paylaş:
- Facebook'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Twitter üzerinde paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Pinterest'te paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- WhatsApp'ta paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Yazdırmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
- Telegram'da paylaşmak için tıklayın (Yeni pencerede açılır)
Comment(1)
MİSELYUM ve FASYA – AYÇA OĞUŞ || YOGA | BOZCAADA | FOTOĞRAF says:
02 Eylül 2024 at 17:28[…] FASYA […]